Anemi hastalarına kan aranıyor

Ana Sayfa » Genel » Anemi hastalarına kan aranıyor
Tarih : 28 Haziran 2016 - 3:41

Ramazanda kan bağışçısı sayısında yaşanan düşüş, kan transfüzyonu almak zorunda olan talasemi (Akdeniz anemisi) ve orak hücreli anemi hastalarını olumsuz etkiliyor.anemi-hastalarina-kan-araniyor,PhmzUVf_Z0yd91Kx7ez-PwTalasemi Federasyonu Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu, talasemi ve orak hücreli aneminin ülkede kalıtsal geçişli hastalıklar arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, hastaların her ay birkaç defa kan transfüzyonu almak zorunda kaldığını söyledi.

Ülke genelinde kan bağışçısı sayısının istenilen düzeyde olmamasının ise anemi hastaları için sıkıntı oluşturduğunu anlatan Kerimoğlu, şöyle konuştu:

“Bugün Avrupa’da yaşayan nüfusun kan bağışlama oranı yüzde 80 iken, Türkiye’de halen yüzde 50-60 civarındadır. Ülkemizde özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerden başlayarak kan bağışı bilincini aşılamamız gerekiyor. Kan bağışı karşılıksız, gönüllü olarak yapılan ve insan yaşamına katkı sağlayan önemli bir boyuttur. Kan sürekli değil acil ihtiyaçtır. Talasemi ve orak hücre anemi hastalarımız için de kan acil bir ihtiyaçtır. Bunun sağlanabilmesi için de kan bağışlarına ihtiyacımız var. Özellikle ramazan ayında kan bağışçı sayısının düşmesinden dolayı hastalarımıza kan bulmada sıkıntılar yaşıyoruz. Ramazan ayında vatandaşlarımız oruç süresinin uzun olması ve bünyelerinin zayıf düşeceği endişesiyle kan vermeye çekiniyorlar ancak iftardan sonra sahura kadar sağlıklı bireyler isterlerse kan verebilirler.”

”SAHURA KADAR KAN VERİLEBİLİR”

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki de Kızılay’ın ramazan ayı içerisinde özellikle iftardan sahur saatine kadar kan almaya devam ettiğini hatırlatarak, kan bağışı konusunda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet etti.

“KAN VERMEK VÜCUDU YENİLİYOR”

Antakya Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Gönül Oktay ise “Vatandaşlarımızda oruçluyken kan verilemez gibi bir inanış var. Oruçlu iken kan verilebilir. Kan vermek insan vücudunu yeniliyor, tazeliyor ve kemik iliklerinin daha düzgün çalışmasını sağlıyor. Toplumu bilinçlendirmemiz açısından sık sık bunu tekrarlamamız gerekiyor” dedi.